Πραγματικά, δεν χρειάζεται να είναι ειδήμων κανείς για να γνωρίζει ότι η Σόνια Θεοδωρίδου είναι μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες σοπράνο, με πανευρωπαϊκή (τουλάχιστον) απήχηση. Δεν χρειάζεται να ακούει κανείς κλασική μουσική ή όπερα για να καταλάβει ότι η Σόνια Θεοδωρίδου είναι μια διαφορετική παρουσία και φωνή μέσα στον κατακλυσμό της ομοιομορφίας των ημερών μας.
Κι όμως, αυτήν την καλλιτέχνιδα που πριν λίγα χρόνια επέλεξε να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα και μάλιστα στην ιδιαίτερη πατρίδα της, ώστε να μοιραστεί μαζί με όλους εμάς τα όσα γνώρισε στο εξωτερικό, κάποιοι την προσέβαλαν και την αποθάρρυναν. Χαρακτηριστικά αναφέρει στην συνέντευξή της ότι: «Είμαι λίγο καιρό στην Ελλάδα και δυστυχώς ήταν δύσκολη η προσαρμογή μου. Μου κόστισε γιατί ήταν κάτι που δεν περίμενα. Βρήκα μπροστά μου κλειστές πόρτες, σαν να μην υπήρχα, σαν να ήταν λάθος μου να εμφανιστώ. Στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της διεθνούς μου σταδιοδρομίας, άνοιγα το στόμα μου και άνοιγαν πόρτες. Στην Ελλάδα όταν φεύγεις είσαι σπουδαίος, όταν γυρνάς είσαι ένα τίποτα».
Το παράπονό της ξεχειλίζει. Η ιδιαίτερή της πατρίδα, η Βέροια, την πλήγωσε πολύ. Είναι έκδηλο ότι ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ του άκομψου «διωγμού» της. Η παρουσία της, η βόλτα της στην πόλη, θα έπρεπε από μόνη της να δίνει έναν άλλο τόνο στην καθημερινότητά μας. Αντ΄αυτού, κάποιοι της υποδείκνυαν να περιμένει στην ουρά με τους ψηφοφόρους του τότε δημάρχου. Τώρα, θα την θαυμάζουμε μόνο από την τηλεόραση και μόνο από τα αθηναϊκά έντυπα, ίσως και αν ποτέ βρεθούμε στο Μέγαρο. Κρίμα, γιατί αυτή η πόλη δεν έχει την πολυτέλεια να διώχνει όχι σοπράνο, αλλά ούτε τραγουδιστές της σειράς…
Τελειώνοντας, οφείλω να δηλώσω ευχάριστα έκπληκτος από τα όσα είπε η Σόνια για τον γιο της, ότι ακούει μουσική χέβυ μέταλ (heavy metal). Συγκεκριμένα λέει: « Είναι θαυμάσιο, είναι καταπληκτικό γιατί βρίσκει τον δικό του δρόμο, θα κάνει τον κύκλο του και θα μάθει από αυτήν (σ.σ. την χέβυ μέταλ). Γιατί του αρέσει αυτός ο θόρυβος; Μου αρέσει η δύναμή του και κάνω ένα βήμα πίσω. Τον αφήνω να πάει μπροστά. Όπως θα ξέρετε, τα παιδιά απλά τα συνοδεύουμε, τα στηρίζουμε μέχρι να ανοίξουν τα φτερά τους». Για να καταλήξει: «Και πιστεύω ότι η γενιά που έρχεται είναι πολύ σπουδαία»!
Αυτά και ως μάθημα από μία κυρία του κλασικού πενταγράμμου προς πολλούς γονείς που άδικα ανησυχούν για τους περίεργους ήχους που ακούν από τα δωμάτια των έφηβων παιδιών τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου