Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2011

Βιβλιοπαρουσίαση με επίκαιρα πολιτικά μηνύματα στην «Στέγη»

Το νέο βιβλίο του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και υπουργού Γιώργου Σούρλα «Διαφάνεια: προϋπόθεση δημοκρατίας» παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Την εκδήλωση διοργάνωσε η δημοτική βιβλιοθήκη Βέροιας «Θεανώ Ζωγιοπούλου».


Στο πάνελ της παρουσίασης, εκτός από τον συγγραφέα Γ.Σούρλα, βρίσκονταν η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, οι βουλευτές Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος και Μιχάλης Χαλκίδης, καθώς και η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βούλα Κοτσάλου-Πάπαρη. Το ακροατήριο δεν ήταν πολύ μεγάλο, μιας και υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα δημιουργηθεί επεισόδιο από διαμαρτυρόμενους – κάτι που επιβεβαιώθηκε όπως θα διαβάστε παρακάτω.

Πάντως, πολλές ήταν οι παρουσίες από τον χώρο της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους:  Λάζαρο Τσαβδαρίδη, Ηλία Φωτιαδη, Κώστα Καλαϊτζίδη, Ντίνο Βλαχόπουλο, Γιώργο Κάκαρη, Πρόδρομο Ισαακίδη, Θόδωρο Θεοδωρίδη, Τάκη Βλαχόπουλο, αλλά και τον από χρόνια φίλο και δάσκαλο του συγγραφέα, όταν εκείνος ζούσε ακόμα στα ορεινά του Βερμίου, τον γνωστό γιατρό Ορέστη Σιδηρόπουλο.

Όπως προαναφέραμε η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την έντονη παρουσία αστυνομικής δύναμης στην είσοδο της «Στέγης», ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση τυχών επεισοδίου από ομάδα νεαρών διαμαρτυρόμενων (δεν ήταν οι «αγανακτισμένοι»). Τελικά, όλα κύλησαν σχεδόν ομαλά, αφού επικράτησε ηρεμία, αλλά κάποιες φωνές διαμαρτυρίας έφταναν στην αίθουσα της εκδήλωσης αφού οι διαμαρτυρόμενοι μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο χώρο και φώναζαν με τηλεβόα.

Την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης είχε η κ.Πάπαρη, η οποία ξεκίνησε προλογίζοντας τον συγγραφέα, αναφερόμενη στην πολύ πλούσια πολιτική του διαδρομή. Έπειτα τον λόγο πήρε η Δήμαρχος Βέροιας, η οποία έκανε λόγο για τον «έμπειρο πολιτικό και καλό φίλο Γιώργο Σούρλα». Σχολιάζοντας το βιβλίο και το πάντα επίκαιρο θέμα της διαφάνειας που θέτει, η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου απευθυνόμενη προς το πολιτικό σύστημα κάλεσε «να μας βρει ειλικρινείς και ενωμένους η προσπάθεια για διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου».

Εκ μέρους των βουλευτών, πρώτος μίλησε ο Τάσος Σιδηρόπουλος. Μετά από μια απλή αναφορά στους διαμαρτυρόμενους έξω από την αίθουσα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «πίεση της κοινωνίας που πρέπει να ωθήσει σε αλλαγές και όχι σε παρεκτροπές». «Οι διαμαρτυρίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα εσκαμμένα», τόνισε χαρακτηριστικά. Για το βιβλίο του Γ.Σούρλα, ο κ. Σιδηρόπουλος είπε ότι καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για συζήτηση, σε μια εποχή που οι πολιτικοί πρέπει να καθίσουν να ακούσουν και να λάβουν το μήνυμα που εκπέμπει ο συγγραφέας, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για συναίνεση στις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται να αποφασιστούν.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Χαλκίδης ξεκίνησε λέγοντας ότι το βιβλίο του Γιώργου Σούρλα «συμπυκνώνει τη γνώση και την εμπειρία του συγγραφέα». Για το θέμα της διαφάνειας ο κ.Χαλκίδης είπε ότι αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα μεταπολιτευτικά αιτήματα, στο οποίο ο πολιτικός κόσμος απέτυχε να απαντήσει. Ο βουλευτής της ΝΔ, εκτός από τη διαχρονική ευθύνη των πολιτικών, έκανε λόγο και για ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και πολιτών – ιδιωτών. Το βιβλίο είναι ένα «αξιόπιστο εγχειρίδιο, λόγω της ευρείας αποδοχής του συγγραφέα, μία σύγχρονη αγωγή του πολίτη και του κράτους που πρέπει να λειτουργήσει ως ‘μπούσουλας’ στις επερχόμενες αλλαγές», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.

Τελευταίος μίλησε ο συγγραφέας Γιώργος Σούρλας, που αποδείχτηκε πραγματικός χείμαρρος πολιτικού λόγου. Μιλώντας με την ιδιότητα του γιατρού, πολύ χαρακτηριστική ήταν η εισαγωγή του, ότι το πολιτικό πρόβλημα δεν χρειάζεται «συμπτωματική θεραπεία», αλλά «αιτιολογική». «Όταν έχεις πυρετό τον γιατρό δεν τον θέλεις να σου δώσει ασπιρίνη, τον θέλεις για να σου πει από πού προήλθε ο πυρετός και πώς θα γιατρευτεί σωστά», σχολίασε με νόημα.

 «Στους Έλληνες πολίτες, που συνήθως προηγούνται των πολιτικών ηγεσιών, έχουν ωριμάσει οι σκέψεις για μια άλλη δημοκρατία. Μία δημοκρατία ποιοτική, με κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις και προνόμια απέναντι στους νόμους και στο Σύνταγμα, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα. Οι πολίτες απαιτούν πραγματική ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, με πολιτειακές και πολιτικές μεταβολές, που θα εγγυώνται την ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας», είπε ο έμπειρος πολιτικός.

Και συνέχισε: «Δεκαετίες ολόκληρες εκφράζονται από πολλούς ανησυχίες για το μέλλον της χώρας και την επερχόμενη χρεοκοπία του κοινοβουλευτισμού, όπως αυτός ασκείται σήμερα, χωρίς όμως καμιά ανταπόκριση από τους κατέχοντες την εξουσία. Ο λόγος απλός. Επικρατεί η νοοτροπία της αυθεντίας και της ιδιοκτησίας της εξουσίας, στην οποία εναλλάσσονται συνήθως συγκεκριμένες οικογένειες. Προέχει η εξυπηρέτηση συμφερόντων ατόμων, οικογενειών ή στενών κοινωνικών ομάδων και συντεχνιών έναντι των συμφερόντων της πατρίδας και του έθνους».

Ο Γ.Σούρλας δεν έμεινε στη διαπίστωση του σύγχρονου πολιτικού προβλήματος, όπως κάνουν οι περισσότεροι πολιτικοί, προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις – λύσεις που συνοψίζονται ως εξής:
1. Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό
2. Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια
3. Θέσπιση χρονικών ορίων θητείας πρωθυπουργού και βουλευτών
4. Μείωση αριθμού βουλευτών σε διακόσιους
5. Ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή συγχρόνως
6. Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας
7. Έλεγχος του «Πόθεν έσχες» με πλήρη διαφάνεια
8. Κατάργηση του νόμου «περί ευθύνης υπουργών»
9. Νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία κομμάτων αρχών
10. Χειραφέτηση των ΜΜΕ από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα
11. Ανεξαρτησία δικαιοσύνης
12. Δημόσια διοίκηση με αξιοκρατία και διαφάνεια

Πρέπει να επισημανθεί ότι για την υλοποίηση ορισμένων από τις προτάσεις αυτές, δεν απαιτείται καν αναθεώρηση του Συντάγματος αφού μπορούν αμέσως να υλοποιηθούν με απλό νόμο, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση…

Επικεντρώνοντας σε μερικές από τις παραπάνω προτάσεις, ο κ.Σούρλας ήταν λάβρος ειδικά στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ένας Πρόεδρος εκλεγμένος από τον λαό δεν θα υπέγραφε το αντισυνταγματικό μνημόνιο, ούτε την κάθε τρεις και λίγο διάλυση του Κοινοβουλίου και προσφυγή στις κάλπες. Είναι αδιανόητο αυτοί που αποτυγχάνουν ως βουλευτές, να εκλέγονται Πρόεδροι της Δημοκρατίας και μάλιστα την επόμενη μέρα οι δημοσκοπήσεις να τους βγάζουν στην κορυφή της δημοτικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την πρόταση που καταθέτει μέσω του βιβλίου για διενέργεια εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια, αυστηρά, ο κ. Σούρλας ανέφερε ότι από το 1974 μέχρι το 2011 είχαμε 13 βουλευτικές εκλογές, εκ των οποίων οι 12 ήταν πρόωρες και μεταξύ αυτών οι 8 για «εθνικούς λόγους»!

Μιλώντας για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, το χαρακτήρισε «επαίσχυντο», όπως και τον «νόμο περί ευθύνης υπουργών» και τη βουλευτική ασυλία. «Τι ισότητα είναι αυτή που ξεχωρίζει τους πολιτικούς από τους πολίτες απέναντι στη δικαιοσύνη», αναρωτήθηκε ο συγγραφέας.
Όσο για τα αθηναϊκά ΜΜΕ και τα τηλεοπτικά κανάλια… ο Γιώργος Σούρλας δεν τους χαρίστηκε. Δήλωσε απαράδεκτο ιδιοκτήτες ΜΜΕ να είναι εργολάβοι δημοσίων έργων και να τους χαρίζει το κράτος τα χρέη προς το Δημόσιο. Ενώ, χαρακτήρισε το τηλεοπτικό σκηνικό που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια «όνειδο». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της Δικαιοσύνης, τα προβλήματα και κυρίως τα ελλείμματά της (ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται παρακάτω).

Αναφερόμενος στους διαμαρτυρόμενους που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα, ο κ. Σούρλας φάνηκε ενοχλημένος, αφού η πολιτική του διαδρομή σίγουρα δεν δικαιώνει τους φωνασκούντες. Θύμισε στο ακροατήριο ότι όταν ήταν ακόμα νέος βουλευτής, από εκείνον ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ ακόμα και στην πιο πρόσφατη κοινοβουλευτική του θητεία αποκάλυψε ένα τεράστιο οικονομικό και οικολογικό σκάνδαλο, τη νοθεία των καυσίμων που προμηθεύεται ο ελληνικός στρατός. Ένα σκάνδαλο για το οποίο επί επτά χρόνια, όπως είπε ο κ.Σούρλας, βρήκε «κλειστές» όχι μόνο τις πόρτες των αρμόδιων υπουργείων, αλλά ακόμα και του Αρείου Πάγου!
Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ομιλία του Γιώργου Σούρλα, ο οποίος παρέδωσε ένα μάθημα πολιτικής στους παρευρισκόμενους. Μακάρι τα λόγια του να πιάσουν τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: