Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 03, 2008

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ολυμπία vs Olympics

Για άλλη μια φορά, που έρχεται κάθε τέσσερα χρόνια, ζήσαμε το πανηγύρι των Ολυμπιακών Αγώνων και απογοητευτήκαμε. Για την κατάντια των Αγώνων διάβασα ένα ενδιαφέρον κείμενου του έγκριτου αθλητικογράφου Χρήστου Σωτηρακόπουλου στην εφημερίδα Sportday (8 Αυγούστου 2008).
«Άραγε «το ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό» που κάθε τέσσερα χρόνια ενώνει τους λαούς, συμβολίζοντας με τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους τη φιλία και την ευγενή άμιλλα είναι αυτό που εξυμνεί την προσπάθεια και όχι τη νίκη; Ή είναι το μεγαλύτερο αθλητικό και εμπορικό πανηγύρι που εδώ και δεκαετίες έχει χάσει ό,τι αληθινά πρέσβευε και αποτελεί μία επίφαση ανταγωνισμού μέσα σε ένα περιβάλλον που προ πολλού έπαψε να έχει την παραμικρή έννοια του fair play; Διαλέγετε και παίρνετε.


Το βέβαιο είναι πως για πολλά χρόνια η σχέση του ίδιου του κινήματος του Ολυμπισμού με τους εφιάλτες χιλιάδων νέων ανθρώπων, τους οποίους κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι μετέτρεψαν σε πειθήνια εκτελεστικά όργανα και μηχανές παραγωγής μεταλλίων, παρέμενε προβληματική. Παρά τις εξαγγελίες από τη δεκαετία του '70 για καταπολέμηση της μεγαλύτερης μάστιγας του αθλητισμού, του ντόπινγκ, τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έχει βραβεύσει κατά καιρούς με το μετάλλιο της Ολυμπιακής τιμής ανθρώπους που η αναφορά και μόνο του ονόματός τους αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα: τον δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, τον επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας Εριχ Χόνεκερ και τον χειρότερο όλων, τον Μάνφρεντ Εβαλντ, τον άνθρωπο που ήταν πίσω από τον σχεδιασμό της μεγαλύτερης «φάμπρικας» ντοπαρισμένων αθλητών που γνώρισε ο πλανήτης. Επί σχεδόν είκοσι χρόνια ο Εβαλντ είχε βάλει τις βάσεις για να μετατραπεί η Ανατολική Γερμανία από μία μικρή χώρα σε αθλητική υπερδύναμη, καταστρέφοντας ζωές δεκάδων νέων παιδιών, με τις συνέπειες να ταλαιπωρούν και τους απογόνους τους.

Βάλτε ακόμη στη ζυγαριά τα σκάνδαλα που βγήκαν στην επιφάνεια με τα χρόνια, σχετικά με τα «χτυπήματα κάτω από τη μέση» των χορηγών για το ποιοι θα είχα την ύψιστη τιμή (και τη μεγαλύτερη προβολή, εννοείται). Προσθέστε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τις απομακρύνσεις αρκετών «αθανάτων» της ΔΟΕ, όταν αποκαλύφτηκε το τεράστιο σκάνδαλο με τις μίζες που είχαν πάρει για να δοθεί στο Σολτ Λέικ η διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών και αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει και να σκεφτεί τι πραγματικά διαδραματίζεται πίσω από τις κάμερες σε κάθε ψηφοφορία και το σκηνικό είναι έτοιμο.

Όπως έλεγε και ένα ντοκιμαντέρ του BBC πριν από δέκα και πλέον χρόνια, το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι «πιο ψηλά, πιο δυνατά, πιο γρήγορα», αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να αλλάξει σε «πιο πολλά, ακόμη πιο πολλά, ακόμη περισσότερα και πιο ακριβά»! Σκληρό ναι, αλλά παρακολουθώντας πόσο ξέφτισε όλο αυτό που ο Ντε Κουμπερτέν οραματίστηκε, καταλήγει εύκολα κάποιος στο συμπέρασμα πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες άλλαξαν. Και όταν δίνονται σε μία χώρα που καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και που λειτουργεί με κανόνες άκρατου καπιταλισμού σε... κομμουνιστικό περιβάλλον, δεν γίνεται να μη σκεφτείς πως αυτό που φανταζόσουν ως μία τεράστια γιορτή, είναι πολύ πιο θολό ως τοπίο».


  • Ο πρωταθλητισμός είναι το όπιο του λαού

Είναι πλέον φανερό ότι η Ελλάδα κινήθηκε βάσει σοβαρού σχεδίου, ώστε το 2004 οι επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να είναι βέβαιες! Το σχέδιο είναι αυτό που ακολουθούσε το ανατολικό μπλοκ μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες, αυτό που «έκλεψαν» οι Αμερικάνοι από τους Σοβιετικούς την εποχή του ψυχρού πολέμου και αυτό που αντέγραψαν οι Κινέζοι από εμάς για να γεμίσουν χαρά τα δισεκατομμύρια των πολιτών της αχανούς τους χώρας. Αναβολικά, στεροειδή, ντόπα, απαγορευμένες ουσίες, πείτε το όπως θέλετε! Εγώ τα λέω ναρκωτικά. Στον παραμυθένιο κόσμο της (υποτιθέμενης) απόλυτης ευτυχίας που (νομίζει ότι) μεταβαίνει ο χρήστης ηρωίνης, στον ίδιο κόσμο μεταβαίνει και πρωταθλητής… Σκληρό, αλλά αληθινό διότι ότι ανεβαίνει απότομα… γκρεμοτσακίζεται στη συνέχεια. Έτσι γκρεμοτσακίστηκε και ο ελληνικός αθλητισμός.

Αιώνες πριν, η θρησκεία ήταν το «όπιο του λαού». Για τις ισλαμικές κοινωνίες η θρησκεία παραμένει όπιο ακόμα και σήμερα. Όμως, από τον περασμένο αιώνα κι έπειτα για εμάς τους «δυτικούς», τους προοδευτικούς, η θρησκεία αντικαταστάθηκε από τον πρωταθλητισμό. Λατρεύουμε και χρυσώνουμε τους «πρώτους», περιφρονούμε τους «δεύτερους», ανεβαίνουμε ψυχολογικά μετά από κάθε επιτυχία, παραληρούμε ομαδικά και… εθνικά. Αυτό το θέαμα θέλουμε, αυτό πληρώνουμε, αυτό παίρνουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: