Σάββατο, Ιουνίου 14, 2008

Η κομματική πειθαρχία «σκοτώνει» τη δημοκρατία…

Είναι πραγματικά αντιφατικό. Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, οι βουλευτές των κομμάτων καλούνται από τους επικεφαλής τους να μην εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Και όλα τα «παλικάρια» της πολιτικής ζωής του τόπου μας, να υποτάσσονται στις υποδείξεις των «ανωτέρων» τους, έτσι ώστε να μην κινδυνέψουν να χάσουν τη θέση τους στο κοινοβούλιο και τις υψηλές απολαβές που αυτή η θέση τους εξασφαλίζει, ή ακόμα και να ευελπιστούν ότι η πειθαρχία τους θα ανταμειφθεί με μια καλοπληρωμένη κρατικοδίαιτη θέση στο Δημόσιο.


Έτσι, βλέπουμε καθημερινά να εξευτελίζονται στα μέσα μαζική ενημέρωσης οι δήθεν αντάρτες, οι οποίοι λένε, ξελένε, κατηγορούν, αναιρούν, φάσκουν και αντιφάσκουν. Και μετά αναρωτιούνται κάποιοι πολυπράγμονες αξιωματούχοι γιατί έχει οδηγηθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας στην πλήρη απαξίωση…

Τελικά η κατάσταση είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία, ο στραγγαλισμός της ελεύθερης γνώμης εγείρει έλλειμμα δημοκρατίας. Από την άλλη όμως, η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία θέτει το μέλλον της χώρας υπό τον κίνδυνο της διαρκούς πολιτικής αστάθειας.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ίσως οι συνασπισμοί των κομμάτων να επιφέρουν μια προσωρινή λύση. Σε μια εποχή που «αριστερά» και «δεξιά» διαφέρουν μόνο στο όνομα, οι ευρείες συνεργασίες θα ήταν μια καλή λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που βιώνουμε. Και εδώ προκύπτει ο μέγας προβληματισμός… Μήπως μακροπρόθεσμα ο απόλυτος δικομματισμός αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στην παρατεταμένη κρίση από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα; Μήπως μόνο έτσι η χώρα θα ορθοποδήσει και θα προχωρήσει με σταθερότητα (τουλάχιστον, αν όχι ικανότητα…) στο μέλλον;

Βέβαια, ρεαλιστικά σκεπτόμενοι οι πολιτικοί μας, δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη. Βλέπετε, σε αυτό το ενδεχόμενο οι καρέκλες θα λιγοστέψουν επικίνδυνα! (Εξάλλου, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και με τον νέο Καποδίστρια; Οι «μικροί» δεν θέλουν τους «μεγάλους»… «Από δήμαρχος κλητήρας», ποιος θα ‘θελε να γίνει;)

Το είχα γράψει και παλιότερα όταν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, με την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία των 152 βουλευτών, ο νομός Ημαθίας εξέλεξε τρεις βουλευτές με την παράταξη που κυβερνά. Αν μπορούσαν οι βουλευτές του νομού μας να αντιληφθούν την πρωτοφανή δύναμη που είχαν (και ακόμα έχουν) στα χέρια τους, τότε σίγουρα θα μπορούσαν να κερδίσουν πολλά περισσότερα για τον υπό κατάρρευση νομό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: