Τρίτη, Μαρτίου 17, 2009

Πράσινη ανάπτυξη (ο Παπανδρέου στη Βέροια)

Διάβασα προσεκτικά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Βέροια. Δεν θέλω να αναφερθώ σε όσα είπε για την κυβέρνηση, ούτε θα ασχοληθώ με το αθηνοκεντρικό κομμάτι της ομιλίας του. Ας απομονώσουμε τα όσα είπε για τον τόπο μας:


«Μερικά παραδείγματα: έβγαλαν από το Γ' ΚΠΣ την επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας. Πάγωσαν κάθε συζήτηση για το εμπορικό αεροδρόμιο στην περιοχή Αλεξάνδρειας. Απόλυτη στασιμότητα για το Διοικητήριο. Το Δικαστικό Μέγαρο περιμένει δύο χρόνια κονδύλια για την ολοκλήρωσή του. Ξέρετε επίσης -και γνωρίζω καλά γιατί έχω επισκεφθεί επανειλημμένως την περιοχή- τι γίνεται στη Νάουσα με την έκρηξη της ανεργίας, με το γνωστό πρόβλημα στα εργοστάσια του Λαναρά. Εργάτες περιμένουν μήνες απλήρωτοι και δεν δίνει λύσεις η κυβέρνηση. Αυτή είναι η πολιτική τους. Προνόμια για τους λίγους, βάρη και αδιαφορία για τους πολλούς.»


«Ο νομός Ημαθίας, που εξαρτάται και από την αγροτική οικονομία, είναι χωρίς κατεύθυνση. Το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται, το καλλιεργητικό κόστος αυξάνει με απίστευτους ρυθμούς. Οι τιμές δεν έχουν σταθεροποιηθεί. Και ενώ η περιοχή της Νάουσας έχει δυναμικές καλλιέργειες- μήλο, ροδάκινο, κεράσι, ακτινίδια και άλλα φρούτα- με ελπιδοφόρο μέλλον, αντίθετα, η περιοχή της Αλεξάνδρειας έχει στάσιμες καλλιέργειες, τα τεύτλα, το βαμβάκι, το καλαμπόκι.
Οι καλλιεργητές εδώ πληρώνουν την ανυπαρξία παρουσίας και διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σημερινή κυβέρνηση. Δείτε τι γίνεται με τη κομπόστα του ροδακίνου. Η Αμερική δεν παίρνει ελληνικές κομπόστες, επειδή η Ευρώπη δεν παίρνει βοδινό κρέας από τις ΗΠΑ.
Έχουν όμως κι άλλο πρόβλημα οι παραγωγοί, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, με την απειλή της Ρωσίας ότι δεν θα δεχτεί ελληνικά ροδάκινα χωρίς πιστοποιητικά, διότι έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αλλά εργαστήρια πιστοποίησης δεν υπάρχουν. Σχέδιο για ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων δεν υπάρχει. Ενώ ήταν γνωστή εδώ και χρόνια η ανάγκη για ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μας.
Με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία ούτε κίνητρα έδωσε για τη δημιουργία εργαστηρίων στην περιοχή, ούτε και πολιτικά λύνει το θέμα. Αν λοιπόν το πρόβλημα με τη Ρωσία δεν ξεπεραστεί, θα έχουμε τεράστιες ποσότητες αδιάθετου ροδάκινου, με συνέπειες δραματικές για παραγωγούς και εργοστάσια.»

Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την Ημαθία. Διαπίστωσε τα προβλήματα της περιοχής μας. Αυτές τις διαπιστώσεις τις ακούμε εδώ και δεκαετίες. Όλοι ξέρουμε τα προβλήματα, τα οποία είναι μεν πολυδιάστατα, αλλά πολύ συγκεκριμένα! Πολλοί θα βιαστούν να πουν ότι «ο Παπανδρέου συνέχισε παραπέρα από τις απλές διαπιστώσεις». Τι είπε όμως; 

«Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, χρειάζεται να ενισχύσουμε την περιοχή, για να αποκτήσει η Ημαθία και Διοικητήριο, για να γίνει πραγματικά η επέκταση του Νοσοκομείου της Βέροιας και, βεβαίως, το Δικαστικό Μέγαρο. Να ολοκληρωθεί επιτέλους ο οδικός άξονας Βέροιας - Νάουσας -Έδεσσας, για να προχωρήσει ο προαστιακός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης, που θα ενώνει τις τρεις πόλεις της Ημαθίας και την Πέλλα, και θα δώσει οικονομική ανάσα σε πολλές οικογένειες, που πολλές φορές αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτια για τα παιδιά που φοιτούν ή εργάζονται στην Θεσσαλονίκη. Μια διαδρομή που με τον Προαστιακό μπορεί να γίνει σε μία ώρα. Σ' αυτό το έλλειμμα αναπτυξιακής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, εμείς απαντάμε με προτάσεις για ένα νέο πρότυπο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Με την υποστήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών της υψηλής ποιότητας οπωροκηπευτικών προϊόντων. Προϊόντων που παράγονται εδώ και προωθούνται κυρίως στη Ρωσία και στις άλλες ανατολικές χώρες. Σ' αυτό, μεγάλη συμβολή θα έχει και η λειτουργία εμπορικού αεροδρομίου στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και η αξιοποίηση της αγοράς της Κουλούρας ως διαμετακομιστικού κέντρου.» 

Δηλαδή, αυτοί που μας κυβερνούν τώρα, δεν ήθελαν να υλοποιήσουν όλα τα παραπάνω; Δεν μας έταξαν τα ίδια; Και τώρα θα έρθουν οι επόμενοι και όλα θα πραγματοποιηθούν ως διά μαγείας; Δυστυχώς, δύο είναι τα ελαττώματα που χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των πολιτικών: η έλλειψη φερεγγυότητας και η παντελής αναποτελεσματικότητα. Σίγουρα ο Παπανδρέου κάνει μεγάλες προσπάθειες να αλλάξει το κόμμα του. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ενώ πριν 10 χρόνια ακόμα ακούγαμε για Λαλιώτη και Τσοχατζόπουλο, τώρα ακούμε για Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου. Είναι μια πρόοδος. Όταν όμως είδα τον χαρτοπόλεμο που προηγήθηκε της ομιλίας του στη Βέροια, φαντάζομαι το ίδιο θα γίνεται σε κάθε πόλη, τότε προσγειώθηκα απότομα. Όλοι επιζητούν μια αλλαγή σε ένα πολιτικό σύστημα βαθειά άρρωστο. Όμως πού θα μας οδηγήσει μια νέα αλλαγή; Μήπως στη δεκαετία του ’80;

Δεν υπάρχουν σχόλια: