Τρίτη, Μαρτίου 24, 2009

«Η εποχή των ηλιθίων»

Το Σαββατοκύριακο είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μερικά ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Πολλά τα ερεθίσματα από τη «μεγάλη οθόνη», καθώς η ποιότητα των ντοκιμαντέρ, τόσο στην παραγωγή όσο και στο περιεχόμενο, βελτιώνεται  κατακόρυφα χρόνο με το χρόνο.


Εντυπωσιάστηκα από το ντοκιμαντέρ του Βρετανού σκηνοθέτη Φράνι Άρμστρονγκ, με θέμα την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε. Στην «εποχή των ηλιθίων» ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Πιτ Πόστελθουεϊτ, γνωστός από τις ταινίες «το όνομα του πατρός», «οι βιρτουόζοι, «συνήθεις ύποπτοι» (υποδύονταν τον αινιγματικό δικηγόρο Κομπαγιάσι) είναι ένας άντρας που το έτος 2055 ζει μόνος του σ’ έναν κατεστραμμένο κόσμο και παρακολουθεί αρχειακό κινηματογραφικό υλικό απ’ το σήμερα διερωτώμενος: γιατί δεν σταματήσαμε την κλιματική αλλαγή τότε που ακόμη μπορούσαμε; Δυστυχώς προς τα εκεί οδεύουμε, στην πλήρη καταστροφή του πλανήτη μας και με εμάς στο ρόλο των ηλιθίων να διερωτόμαστε γιατί δεν κάνουμε (κάναμε) κάτι για να αλλάξουμε την (με τα σημερινά δεδομένα προδιαγεγραμμένη) μοίρα του πλανήτη μας.

Βγαίνοντας από την αίθουσα προβολής, συνάντησα συμμετείχα σε κάποια πηγαδάκια ανταλλάσοντας απόψεις με άλλους θεατές του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ. Με έκπληξη άκουσα κάποιους αν δηλώνουν ότι τους «φάνηκε βαρετό» ή ότι «δεν μας είπε και κάτι καινούριο». Συμφωνώ, ότι το θέμα είναι γνωστό και το έχουν πραγματευτεί πολλοί δημιουργοί, ακόμα κι ένας πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Το μήνυμα, όμως, είναι τόσο ισχυρό που κανονικά θα έπρεπε να όλοι παρακολουθούμε ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ κάθε μέρα, μήπως και ξυπνήσουμε. Είναι τόσο τρομακτικά τα δεινά που προκαλούμε στο περιβάλλον, που πολύ σύντομα η αναστροφή της κατάστασης που δημιουργούμε θα είναι αδύνατη! Τελικά, δίκαια ο δημιουργός μας χαρακτηρίζει «ηλίθιους» μέσα από την ταινία του… Διαφωνεί κανείς;

Ομολογώ, ότι λίγο μετά χάρηκα, αφού επισκεπτόμενος την επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας (www.ageofstupid.net) την βρήκα άκρως ενδιαφέρουσα και πληροφορήθηκα ότι η «εποχή των ηλιθίων» θα προβληθεί σε εκατοντάδες κινηματογραφικές αίθουσες της Μεγάλης Βρετανίας και όπως όλα δείχνουν θα σημειώσει και σημαντική εμπορική επιτυχία. Μακάρι να προβληθεί και στη χώρα μας!


  • Νόαμ Τσόμσκι

Παρακολούθησα και ένα ντοκιμαντέρ (καναδικής παραγωγής του 1993) για το περιβόητο διανοούμενο και… επίσημο «αντιπολιτευτή» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Νόαμ Τσόμσκι. Δεν θα σχολιάσω τον Τσόμσκι, γιατί κάτι άλλο τράβηξε την προσοχή μου. Παρών στην προβολή ήταν ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Ο Πίτερ Ουιντόνικ αφού σημείωσε ότι δυστυχώς το ντοκιμαντέρ του για τον Τσόμσκι που επικεντρώνει στην χειραγώγηση της λαϊκής μάζας από συγκεκριμένα ΜΜΕ (τα ονομάζει «μέσα που θέτουν την ατζέντα») είναι ακόμα επίκαιρο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ελλάδα. Φυσικά έκανε λόγο για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου που ακολούθησαν. Γεγονότα που εμείς μάλλον ξεχάσαμε… δεν νομίζετε; Όπως ξεχάσαμε π.χ. το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου… Και κάπου εδώ, η ροή του σημερινού κειμένου μας φέρνει πάλι στην αρχή! Στην εποχή των ηλιθίων…


Δεν υπάρχουν σχόλια: