Σάββατο, Απριλίου 25, 2009

Βιβλίο για το ούζο (από Βεροιώτες συγγραφείς-οδοιπόρους)

Σήμερα είχα μαζέψει τις σημειώσεις μου… είχα ξεθάψει τα ντοσιέ από το πανεπιστήμιο… είχα βρει κάποια ενδιαφέροντα δημοσιεύματα… έχοντας σκοπό να γράψω για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τελικά υπολόγιζα χωρίς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Είχα πακέτο!


Το περιεχόμενο του πακέτου το περίμενα μεν, με εξέπληξε δε. Πρόκειται για μια υπερπολυτελή (με όλη τη σημασία της λέξης) έκδοση 530 σελίδων που αφορά το παγκοσμίως διάσημο Ελληνικό ποτό, το ούζο. Συγγραφείς είναι δύο συμμαθητές μου, ο Στάθης Γεωργιάδης και ο Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Είχαμε βρεθεί τυχαία οι τρεις μας στην Αθήνα (στο μετρό!) πριν 3 χρόνια αν θυμάμαι καλά και αμέσως κανονίσαμε ραντεβού για την επόμενη ημέρα. «Τι θα κάνουμε;», ρώτησα. «Για ουζάκι», απάντησαν. Όντως βρεθήκαμε στο Θησείο και αρχίσαμε να εξιστορούμε τις περιπέτειές μας από τη μέρα που τελειώσαμε το λύκειο μέχρι τότε. Όταν η κουβέντα έφτασε στα… σημαντικά θέματα, με έκπληξη άκουσα από τα παιδιά να μου λένε ότι επί μία τριετία γύρισαν ολόκληρη την Ελλάδα, καταγράφοντας και φωτογραφίζοντας αποστακτήρια ούζου με σκοπό να εκδώσουν βιβλίο. Μου τόνισαν μάλιστα ότι παρόμοια έκδοση δεν υπάρχει! Κανείς δεν είχε ασχοληθεί μέχρι πρότινος με το ούζο, θέτοντας ως στόχο της συγγραφή ενός βιβλίου. Είχα δει τότε και ένα προσχέδιο της έκδοσης που κουβαλούσαν πάντα μαζί τους. Εντυπωσιάστηκα, επίσης, από το γεγονός ότι ο εκδοτικός οίκος που είχε αναλάβει την έκδοση του βιβλίου ήταν ο «ROAD», γνωστός για τους πολύ καλούς χάρτες και τους τουριστικούς οδηγούς. Πείστηκα ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά…

Και έτσι φτάσαμε στη χθεσινή μέρα, που πήγα επιτέλους στο ταχυδρομείο για να δω τι με περίμενε εκεί, για να πιάσω στα χέρια μου το βιβλίο με τίτλο «ΟΥΖΟ». Το βιβλίο περιέχει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το γνήσιο Ελληνικό ποτό, την ιστορία του, αλλά και την Παρασκευή του. Αυτό όμως που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι ότι παρουσιάζει 209 (!) ποτοποιίες  στην Ελλάδα και την Κύπρο που παρασκευάζουν ούζο.

Και δεν μιλάμε για μια απλή παρουσίαση. Ο Στάθης και ο Λευτέρης πήγαν παντού! Επισκέφθηκαν, άκουσαν, διάβασαν, φωτογράφισαν και φυσικά… δοκίμασαν! Γι’ αυτό και η μαρτυρία τους αποκτά τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα, που φαίνεται μάλιστα και μέσα από τα κείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: