Την προηγούμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτώβρη, μου δόθηκε η ευκαιρία να βγω εκτός συνόρων για λίγες μέρες και πραγματικά τα ερεθίσματα ήταν αμέτρητα.
- Τι απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ
Καταρχήν, αν τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται συνεχώς με το κουτσομπολιό (πολιτικό, οικονομικό ή κοινωνικό), τα διεθνή συνεχίζουν να ασχολούνται με πολέμους. Οκτώ χρόνια πολέμου συμπληρώθηκαν στο Αφγανιστάν και το Ιράν κατασκευάζει συνεχώς πυρηνικά. Η διεθνής κοινότητα είναι προβληματισμένη. Η αίσθηση που επικρατεί διάχυτα είναι ότι οι γνωστοί – άγνωστοι πολεμοχαρείς κύκλοι προσπαθούν να ωθήσουν τον (κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης...) Ομπάμα να βομβαρδίσει το Πακιστάν, αφού εκεί λένε ότι κρύβονται οι Ταλιμπάν, αλλά και το Ιράν που «απειλεί την παγκόσμια ειρήνη».
Το Νόμπελ του Ομπάμα μπορεί να προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Το παράδοξο είναι ότι για πρώτη φορά απονέμεται Νόμπελ όχι για αυτά που έχει πράξει κάποιος, αλλά για την αναμενόμενη δράση του! Αν ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρει να αντισταθεί στις Κασσάνδρες του πολέμου, τότε το Νόμπελ Ειρήνης θα αποδειχτεί πολύ μικρό για τον «κουμμουνιστή» του Λευκού Οίκου. Επαναλαμβάνω ότι οι πιέσεις που δέχεται είναι τεράστιες (στο CNN προβάλλουν χάρτες του Ιράν όπου πολεμικοί αναλυτές εξηγούν πόσα κιλά εκρηκτικών πρέπει να πέσουν στο Ιράν για να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου).
- Ευρωπαϊκή περιφερειακή ανάπτυξη
Εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, τα πράγματα είναι περισσότερο… ρομαντικά. Η έξοδος από την οικονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές είναι τα σημαντικότερα ζητήματα. Η λύση που προκρίνεται είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας τόσο στα έργα νέας τεχνολογίας, όσο και στις «πράσινες» περιβαλλοντικές επενδύσεις. Η κρίση μπορεί να μαστίζει την «παραδοσιακή» οικονομία, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τις νέες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου. Αναφέρομαι φυσικά στο κομμάτι της οικονομίας που ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.
- Τεχνολογία
Με χαρά διαπίστωσα ότι αυτή η «έξυπνη πόλη» που υλοποιεί και ο Δήμος Βέροιας προκρίνεται ως το επόμενο βήμα στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της Ευρώπης. Δηλαδή, μέσα σε ένα περιβάλλον που βασίζεται στα υπερσύγχρονα δίκτυα μετάδοσης πληροφοριών, δημιουργούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μία νέου τύπου ευημερία. Είναι στο χέρι του επιχειρηματία και του πολίτη να εκμεταλλευτεί τις «άυλες» υποδομές που κατασκευάζονται, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνεχής. Εδώ στα μέρη μας, μπορεί να χάσαμε το τρένο της βιομηχανικής επανάστασης, έχουμε όμως την ευκαιρία να ανεβούμε στο τρένο της τεχνολογικής επανάστασης. Ας την εκμεταλλευτούμε!
- Περιβάλλον
Στον τομέα των περιβαλλοντικών επενδύσεων, η Ελλάδα είναι ο περίγελος της Ευρώπης. Οι… παλαιολιθικές μονάδες καύσης λιγνίτη που αγόρασε η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια αποτελούν το τρανταχτό παράδειγμα. Όμως, σε τοπικό επίπεδο και πάλι φαίνεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων μπορεί να είναι αυτονόητη για μια ευρωπαϊκή πόλη, αλλά για μια ελληνική σίγουρα είναι δείγμα προόδου και οικολογικής συνείδησης.
Στην πανέμορφη Μαγιόρκα της Ισπανίας έχει δημιουργηθεί ένα πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο με γενναία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το πάρκο επισκέπτονται εκατοντάδες μαθητές κάθε μέρα, έρχονται σε επαφή με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, κάνουν μια «περιβαλλοντική βόλτα» με τρενάκι και μετέχουν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι-πολυθέαμα με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους από μικρή ηλικία για τις ενέργειες του ανθρώπου που απειλούν τον πλανήτη. Στη συνέχεια οι μικροί μαθητές επισκέπτονται το σημαντικότερο… «έκθεμα» που βρίσκεται στο κέντρο του περιβαλλοντικού πάρκου. Ποιο είναι αυτό; Μία υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με περιφερειακές εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης των υποπροϊόντων που προκύπτουν από την (αναερόβια) επεξεργασία των σκουπιδιών!
Αυτά στην Ευρώπη και μακάρι πολύ σύντομα και στην Ημαθία. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι στενόμυαλοι που θέλουν να λογίζονται ως προοδευτικοί και ως περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, επιχειρούν να ανακόψουν τέτοια σπουδαία «πράσινα» έργα. Ευτυχώς δεν θα τα καταφέρουν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου