Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

Η οικονομία της πληροφορίας και η μεγαλύτερη ζημιά για τη χώρα μας

Πολλές «επαναστάσεις» έχουν συντελεστεί στον πλανήτη μας από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Η βιομηχανική επανάσταση ήταν αναμφισβήτητα εκείνη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, δίνοντας δουλειά σε εκατομμύρια ανθρώπους, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής, δημιουργώντας μια νέα καλύτερη πραγματικότητα, γιατρεύοντας τις πληγές των δύο παγκοσμίων πολέμων, που σε άλλες εποχές θα κάναμε εκατοντάδες χρόνια για να ξεπεράσουμε.


Η πιο πρόσφατη «επανάσταση», έκανε την εμφάνισή τη δεκαετία του ’80, ο πλανήτης άρχισε να τη βιώνει από τα μέσα του ’90 και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Αναφέρομαι στην «επανάσταση της τεχνολογίας», όπως αρχικά ονομάστηκε για να μετεξελιχθεί στην περιβόητη «Κοινωνία της Πληροφορίας» που ζούμε στις μέρες μας.

Δεν χρειάζεται κάποιος περίπλοκος ορισμός για να καταλάβει κανείς, ότι με αυτόν τον όρο εννοούμε το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας που γεννήθηκε μέσα από τα σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δίκτυα επικοινωνιών κλπ.) και απογειώθηκε με την ψηφιοποίηση των νέων δεδομένων και τη διασύνδεσή τους μέσω του Διαδικτύου!
Ένα απλό παράδειγμα στον τομέα της οικονομίας (που μας «καίει») είναι το πέρασμα από το «πραγματικό» χρήμα, στο «άυλο» χρήμα που βρίσκεται εντός και διακινείται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έτσι, το χρέος της Ελλάδας, όπως και όλων των άλλων χωρών, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σύνολο αριθμών σε ένα κομπιούτερ.

Μέσα σε αυτή την «Κοινωνία της Πληροφορίας», μία φήμη είναι αρκετή για να εκθέσει θετικά ή αρνητικά έναν άνθρωπο στον περίγυρό του. Μία συλλογή πληροφοριών, όπως μία δημοσκόπηση, μπορεί να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις. Μία και μόνο είδηση που κάνει το γύρω του κόσμου μπορεί να οδηγήσει μία ολόκληρη χώρα στο χείλος του γκρεμού!

Κάπως έτσι δεν βιώσαμε την «εποχή του Χρηματιστηρίου». Όλοι είχαμε κάποιον γνωστό, που κάπου άκουσε, από κάποιον που δούλευε κάπου, ότι η τάδε μετοχή θα ανέβει. Αυτή η διασπορά της πληροφορίας, αρκούσε για να στηθεί ένα ολόκληρο σύστημα που ανεβοκατέβαζε τιμές μετοχών. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό…

Τα τελευταία δύο χρόνια, ένα νέο παρόμοιο σύστημα έχει στηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, έχοντας βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα (πριν συνεχίσει την καταστροφική πορεία του). Έτσι, ξαφνικά όλοι μάθαμε τι είναι τα spreads, τι είναι τα CDS και άλλα τόσα θαυμαστά του χρηματοοικονομικού λεξιλογίου.

Μέσα, λοιπόν, στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» ένα δημοσίευμα των Financial Times εις βάρος της Ελλάδας μπορεί και βυθίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί και δυσκολεύει το έργο των Ελλήνων επιχειρηματιών (υπάρχουν κι αυτοί)! Όταν βρίσκεσαι σε έναν καταιγισμό αρνητικών πληροφοριών σε βάρος σου, ακόμα κι αν όντως έχεις κάνει λάθη, πώς αντιδράς; Ανασκουμπώνεσαι, κοιτάς να διορθώσεις τα λάθη και προσπαθείς με κάθε τρόπο να πείσεις αυτούς που σε… κακολογούν, ότι κάνουν τεράστιο λάθος!

Όπως πολύ έξυπνα διατύπωσε ένας φίλος, όταν είσαι πατέρας και το παιδί σου λοξοδρομήσει, τι κάνεις; Προσπαθείς να το συνετίσεις με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος. Δεν βγαίνεις στο μπαλκόνι να φωνάξεις «το παιδί μου έκανε αυτό κι εκείνο και το άλλο». Κοιτάς να λύσεις το θέμα, χωρίς πολύ θόρυβο, ώστε το παιδί σου και να ορθοποδήσει πιο γρήγορα και να μην το ακολουθεί η κακή φήμη.
Τώρα, φέρτε στο ρόλο του πατέρα την Ελληνική Κυβέρνηση και στο ρόλο του παιδιού την Ελλάδα. Ο δικός μας «πατέρας» γύρισε όλο τον πλανήτη για να διατυμπανίσει πόσο κακά παιδιά είμαστε. Δεν άφησε διεθνές φόρουμ και συνάντηση «πατεράδων» που να μην μας εξέθεσε ανεπανόρθωτα, μας χαρακτήρισε «τιτανικούς» που πάμε κατευθείαν στο παγόβουνο κι από εκεί στον πάτο της θάλασσας.

Και καταλήγω… Έχοντας στο νου το πώς δουλεύει η «Κοινωνία της Πληροφορίας», είναι δυνατόν οι κυβερνώντες μας, να πιστεύουν ότι δυσφημίζοντάς την Ελλάδα θα καταφέρουν να την σώσουν; Αυτοί που εκλέξαμε, τόσο πανηγυρικά, για να μας προστατεύσουν από την κρίση (που είναι διεθνής και όχι Ελληνική) και να μας συνετίσουν ώστε να γίνουμε καλύτεροι, θεωρείτε ότι τα καταφέρνουν είτε ότι έχουν ελπίδα να τα καταφέρουν;

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει και… πληροφορίες που έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να βγαίνουν στη δημοσιότητα, εγείρουν ερωτηματικά για τις προθέσεις αυτών που εκλέξαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: