Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2012

Νέο πλήγμα για την Ημαθιώτικη αγροτική παραγωγή

Ο χειμώνας μπορεί να δείχνει ακόμα τα δόντια του, όμως η νέα παραγωγική περίοδος στον κάμπο μας έχει ήδη ξεκινήσει. Το κλάδεμα στα ροδάκινα έχει σχεδόν τελειώσει και τώρα αναμένεται η ανθοφορία. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες παραγωγές, όπως τα σπαράγγια, για τις οποίες μέσα στον Μάρτιο αρχίζει η συγκομιδή.

Αυτά συμβαίνουν στην Ημαθία, σε μια Ελλάδα που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι «δεν παράγει τίποτα». Η πατρίδα μας ζει εδώ και αμέτρητους αιώνες, βασιζόμενη στην αγροτική παραγωγή. Ακόμα και τα τελευταία χρόνια, που τα προβλήματα των παραγωγών διογκώνονται συνεχώς, ο κάμπος δίνει ζωή σε ολόκληρη την Ημαθία και ποιοτική τροφή σε πολλές γωνιές του πλανήτη.


Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να περάσουν προς τα έξω ότι «φτάνει πια με το ροδάκινο», η αλήθεια είναι πως αν δεν πληρωθεί το ροδάκινο, πρώτα η πόλη θα πεινάσει! Και αυτόν τον πλέον παραγωγικό τομέα της Ελληνικής Οικονομίας, αντί να τον στηρίξει η πολιτεία, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Βάζοντας συνέχεια εμπόδια και νέα βάσανα στις πλάτες των αγροτών.

Τρανταχτό παράδειγμα των ημερών  αποτελούν οι εξελίξεις για το νέο καθεστώς καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ για τους αλλοδαπούς μετακλητούς εργάτες. Αυτή τη στιγμή, ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας βρίσκεται σε αναβρασμό, αφού αν ισχύσει τελικά το νέο καθεστώς, για κάθε εργάτη θα πρέπει να καταβληθεί ποσό άνω των 1000 ευρώ. Και μάλιστα προκαταβολικά, αλλιώς… συγκομιδή δεν έχει! Ρώτησε κανείς τους αγρότες αν έχουν να πληρώσουν; 

Τα έξοδα τρέχουν και δυστυχώς η κάνουλα της Αγροτικής έχει κλείσει. Ρευστότητα ψάχνουν και οι παραγωγοί για να μπορέσουν να παράγουν! Και ξαφνικά βρίσκουν μπροστά τους, άλλο ένα επιπρόσθετο κόστος, στο οποίο είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Και αναζητούν λύση. Αναζητούν υποστήριξη στους βουλευτές, τους δημάρχους, τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους… Από γραφείο σε γραφείο.

Σε μια ιδανική κοινωνία, θα θέλαμε τα χωράφια μας να τα δουλεύουν Έλληνες, ειδικά όταν στην πατρίδα μας το ποσοστό ανεργίας έχει πια ξεπεράσει το δυσθεώρητο 20%. Δυστυχώς, αυτό ακόμα δεν συμβαίνει. Και το πρόβλημα παραμένει. Τέλη Μάρτη ο παραγωγός πρέπει να μαζέψει σπαράγγια. Ενδιαφέρεται κανείς για την παραγωγή αυτή ή μήπως ο αντίκτυπός της στην οικονομία είναι αμελητέος;

Η Ημαθία απασχολεί πολύ μεγάλο αριθμό αλλοδαπών μετακλητών στη χώρα. Η αιρετή διοίκηση (τοπικοί βουλευτές) αλλά και η υπηρεσιακή διοίκηση (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμος), στο βαθμό που κάθε τμήμα αυτής εμπλέκεται, θα πρέπει επιτέλους να συντονιστούν και να δράσουν συλλογικά και οργανωμένα. Το πρόβλημα ξεπερνά τις όποιες μικρές ή μεγάλες κομματικές αγκυλώσεις.

Η πρωτοβουλία ανήκει ξεκάθαρα στους πολιτικούς. Να προβλέπουν τέτοιες δυσμενείς εξελίξεις, ώστε να υπάρχει χρόνος για συντονισμένη δράση. Αυτοί έχουν τον θεσμικό ρόλο και την αποφασιστική αρμοδιότητα να παρέμβουν και να λύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα, στην αρχή του. Με φωνή καθαρή, με φωνή δυνατή, με ανοιχτό μυαλό και - επιτέλους - κοινό νου! Τα προϊόντα του κάμπου μας είναι θησαυρός και πρέπει να τα προστατέψουμε πάση θυσία. Η αγροτική παραγωγή ήταν και θα παραμείνει ο στυλοβάτης της Ημαθιώτικης οικονομίας.

Οι μέρες είναι δύσκολες και θα γίνουν ακόμη δυσκολότερες. Η μόνη ελπίδα της Ημαθίας να ξεπεράσει την κρίση που τη μαστίζει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, είναι να διατηρήσει την παραγωγική της δύναμη και να την αναπτύξει περαιτέρω. Αυτή θα είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Αν δεν είναι τώρα η ώρα να αποτινάξουμε από πάνω μας τα μικροπολιτικά συμφέροντα, τους δογματισμούς και να διεκδικήσουμε πιο δυνατά αυτά που μας αξίζουν, πότε είναι; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: