Δευτέρα, Μαΐου 05, 2008

"Πληγή" τα οικονομικά των ΟΤΑ

Σε πληγή για τα οικονομικά του κράτους έχουν εξελιχθεί οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Κακοδιαχείριση, δανεισμός, ακόμη και καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος βαραίνουν τους ΟΤΑ απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα. Φανταστείτε ότι οι «δικοί» μας ΟΤΑ της Ημαθίας, με τα τόσα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, βρίσκονται σε αρκετά καλύτερη κατάσταση από αυτούς της υπόλοιπης χώρας! Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν Δήμοι που χρωστούν δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ…


Τα φαινόμενα αυτά αντί να περιορίζονται μάλλον διογκώνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του Τύπου για τα οικονομικά των Δήμων. Ο «Ελεύθερος Τύπος» στις 5 Απριλίου 2008 κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο θέμα το εξής: «Ράμπο για ελλείμματα 1,5 δις ευρώ στους ΟΤΑ». Και συνεχίζει «εξονυχιστική έρευνα στις δαπάνες Νομαρχιών και Δήμων ξεκινούν 500 ειδικοί ελεγκτές του γενικού λογιστηρίου». Μάλιστα…

Για να μην ξεχνιόμαστε… 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σημαίνουν 510 δισεκατομμύρια ή κάτι περισσότερο από μισό τρισεκατομμύριο παλιές δραχμούλες!!! Σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» (4 Μαΐου 2008) τα μαντάτα είναι απελπιστικά. Συγκεκριμένα, η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον «φόβο τρόμο» της Ελλάδας κ. Χοακίν Αλμούνια, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για το υπουργείο Οικονομίας να προβεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση οφειλών του Δημοσίου προς αυτούς τους οργανισμούς (συμπεριλαμβάνονται Νοσοκομεία και Ταμεία), εάν αυτοί δεν υιοθετήσουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στις οικονομικές τους καταστάσεις. Έτσι, αναφέρει το δημοσίευμα, το πρώτο θέμα στην ατζέντα του υπουργού Οικονομίας είναι η προώθηση νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στα οικονομικά των νοσοκομείων, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και προβλέπει ότι αυτοί οι οργανισμοί θα υποβάλουν σε διυπουργική επιτροπή ετήσιους προϋπολογισμούς και απολογισμούς, καθώς και τρίμηνες οικονομικές καταστάσεις. Εάν οι ΟΤΑ δεν συμμορφωθούν με το εν λόγω νομοσχέδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία ρύθμιση των οφειλών του Δημοσίου προς τους οργανισμούς αυτούς. Με λίγα λόγια, έχοντας τις ευλογίες των Βρυξελλών, η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στους Δήμους και τις Νομαρχίες. Και ρεαλιστικά, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Φταίει ο Αλμούνια που οι εδώ και δεκαετίες οι ΟΤΑ δανείζονται, χρωστούν και κακοδιαχειρίζονται το Δημόσιο χρήμα;
Δύσκολα τα πράγματα! Πώς έχει δημιουργηθεί το έλλειμμα των 1,5 δις ευρώ σε Δήμους και Νομαρχίες, λίγο – πολύ όλοι μπορούμε να το φανταστούμε. Η αλήθεια είναι ότι Δήμαρχοι και Νομάρχες πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ για να ανατρέψουν αυτήν την τραγική κατάσταση. Όσοι από αυτούς πίστευαν ότι με την εκλογή τους στα ανώτατα τοπικά αξιώματα τους περιμένει ένας πολιτικός βίος ανθόσπαρτος, θα πρέπει να αναθεωρήσουν.

Μια τελευταία ευκαιρία τους απέμεινε.

Αυτή η ρημάδα η (β)ΕΣΠΑ… Η ύστατη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα, μετά το 2013 περιμένουν αφάνταστες δυσκολίες. Τους εκλεγμένους τους περιμένουμε και όλοι εμείς… Όσο υπάρχει η ελπίδα για το μέλλον, δηλαδή τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ο κόσμος μπορεί να αγανακτεί, αλλά δεν αντιδρά δυναμικά. Κάποια στιγμή (2013) θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν. Και αν σκεφτείτε πότε πέρασε το 2000 και ήρθε κιόλας το 2008,τότε καταλαβαίνετε ότι το 2013 είναι πολύ κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: