Τι επιζητούν, στην πλειοψηφία τους, οι αιρετοί σε αυτήν τη χώρα; Προσπαθούν να διευρύνουν την περιοχή εξουσίας τους και θέλουν να… «βαρύνει» η καρέκλα τους (βλ. Ψωμιάδης). Η παραπάνω διαπίστωση μπορεί να ακούγεται ακραία, διαβάζοντας όμως το χθεσινό ρεπορτάζ της «Μ» που αφορούσε το συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ημαθίας, μάλλον επιβεβαιώνεται. Υπέρ των συνενώσεων τάσσονται οι μεγαλύτεροι Δήμοι του Νομού, ενώ επιφυλακτική στάση κρατούν οι «μικροί». Και είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι «μεγάλοι» θέλουν να γίνουν μεγαλύτεροι και οι μικροί προσπαθούν να διατηρήσουν τα… κεκτημένα.
Την προηγούμενη Πέμπτη είχα την τύχη να παρακολουθήσω την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου Πλατέος από τον καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Χατζηπαντελή. Όπως κατάλαβα από τα λεγόμενα του κ. Χατζηπαντελή, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ - www.ita.org.gr – θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες) μελετά το ενδεχόμενο μιας πολύ σοβαρής διοικητικής μεταρρύθμισης στην χώρα μας. Μιας μεταρρύθμισης που στα αυτιά μου ακούγεται ταυτόσημη με την περίφημη «επανίδρυση του κράτους», την οποία επαγγέλθηκε ο σημερινός πρωθυπουργός για να ανέβει τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου.
Εμείς, σαν κάτοικοι της Ημαθίας, αδυνατούμε να αντιληφθούμε την «μεγαλύτερη εικόνα» που υπάρχει στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Τι είπε ο επικεφαλής του ΙΤΑ; Δεν είναι γεωγραφικά τα κριτήρια, δεν είναι πληθυσμιακά, σημαντικότερος παράγοντας ο άνθρωπος. Αναλογιζόμενοι αυτά τα βασικά δεδομένα που ανέφερε ο κ. Χατζηπαντελής μπορούμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα διαφορετικά από αυτά που έχουμε όλοι στο μυαλό μας.
Σκεπτόμενοι μέσα στα στενά όρια του νομού μας, πιστεύουμε ότι πρέπει πάσει θυσία πρέπει να διατηρήσουμε την κυριότητα της αυτοδιοίκησής μας. Νομίζουμε ότι αν συνενωθούν Δήμοι στην Ημαθία και έτσι σχηματιστούν ΟΤΑ μεγαλύτεροι σε έκταση και πληθυσμό, σε συνδυασμό με τα επιθυμητά κονδύλια, τότε πρόκειται να αλλάξει κάτι… Προς το καλύτερο φυσικά! Δυστυχώς, άλλα πράγματα υποδεικνύουν οι έρευνες των ειδικών.
Αν κατάλαβα καλά, αυτό που ήθελε να πει ο κ. Χατζηπαντελής για το θέμα των συνενώσεων, αλλά προφανώς δεν είναι ακόμα 100% έτοιμος, είναι το εξής: Δεν πρέπει να αναμένουμε συνενώσεις μόνο εντός των παρόντων νομών! Και καταλήγω με έναν προβληματισμό…
Έχει, για παράδειγμα, περισσότερα κοινά η ζωή στον Δήμο Μακεδονίδος με τον Δήμο Βέροιας και τον Δήμο Βεργίνας απ’ ότι με τον Δήμο Πιερίων του νομού Πιερίας (Ελατοχώρι, Ρητίνι κλπ.) και τον Δήμο Βελβεντού του νομού Κοζάνης;
Τι θα γίνει τελικά: Η κυβέρνηση υπό την πίεση να εμφανιστεί ως δύναμη μεταρρύθμισης στον τόπο μας, θα κινηθεί γρήγορα και θα αντιμετωπίσει την μεταρρυθμιστική πρόκληση στην αυτοδιοίκηση τελείως επιφανειακά. Θα υιοθετήσει μόνο όσα στοιχεία των μελετών του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης την συμφέρουν, θα κάνει έναν αχταρμά αλλαγών (βλ. Καποδίστριας 1) και θα «μεταρρυθμίσει» την τοπική μας αυτοδιοίκηση με κριτήρια καθαρά πολιτικά! Θα επικρατήσει ο νόμος του ισχυρότερου (πολιτικού).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου