Τρίτη, Απριλίου 24, 2012

Το παράδειγμα της Νάουσας II: Επένδυση στον Τουρισμό

Συζητούσα σε προηγούμενο άρθρο μου το παράδειγμα της Νάουσας, μιας πόλης που διατηρεί μέχρι και σήμερα, για άλλους λόγους βέβαια, τον «ηρωικό» της χαρακτήρα. Μιλούσα για τη σχεδόν έμφυτη αξιοπρέπεια και εργατικότητα των Ναουσαίων, για γνωρίσματα σπάνια και ζηλευτά, τα οποία είναι εξάλλου και τα όπλα της τοπικής κοινωνίας στα προβλήματα και τις απογοητεύσεις που τα τελευταία χρόνια ζει καλά στο «πετσί» της.

Η εμπλοκή με την αποβιομηχάνιση είναι γνωστή. Η απομείωση του αγροτικού εισοδήματος είναι επίσης ένα πρόβλημα που μαζί με όλο το Νομό, ζημιώνει και τη Νάουσα. Μέχρι εδώ όμως με τις διαπιστώσεις. Ήρθε η ώρα να γίνουν επιτέλους έργα. Δεν υπάρχει εξάλλου άλλη λύση. Ούτε τα εργοστάσια...


θα ξανανοίξουν ούτε με μαγικό τρόπο μπορεί να ξαναμπεί η πόλη και η περιοχή στο κέντρο των εξελίξεων. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο δρόμος για τη Νάουσα είναι ένας, και αυτός είναι ο δρόμος του Τουρισμού.

Το σχέδιό μου μιλάει για επένδυση στο Συνεδριακό Τουρισμό. Προβλέπει τη δημιουργία μιας αυτόνομης διοικητικής μονάδας υπό την κοινή διαχείριση δημοτικών αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων και επενδυτών, η οποία θα έχει τη συνολική ευθύνη (οικονομική, οργανωτική, διοικητική, κτλ) της διοργάνωσης κάθε λογής συνεδρίων. Σύμφωνα με μελέτες σε άλλες χώρες, πόλεις που φιλοξενούν Συνεδριακό Τουρισμό γνωρίζουν ανάπτυξη έως και 40% στην τοπική τους οικονομία, συμπαρασύροντας την ανάπτυξη και συγγενών επιχειρήσεων, όπως τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και εμπορικά καταστήματα. Είναι τόσο δύσκολο; Όχι! Λείπουν οι υποδομές; Όχι! Λείπει η εμπειρία; Φυσικά και όχι! Λείπει μόνο τα τελευταία χρόνια η αποφασιστικότητα. Δεσμεύομαι προσωπικά να κάνω το όραμα αυτό πράξη. Με νέο ήθος, νέα μυαλά, νέο τρόπο επικοινωνίας και διαχείρισης των κοινών μας προβλημάτων.

Δεύτερη πρότασή μου για την τουριστική ανάπτυξη της Νάουσας, είναι η επένδυση στον εναλλακτικό τουρισμό. Το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, έχει να κάνει άμεσα με το περιβάλλον, το φυσικό τοπίο, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά μιας περιοχής. Ευτυχώς για τον τόπο μας, η Νάουσα έχει ήδη αποδείξει ότι γνωρίζει καλά και με επιτυχία να διαχειρίζεται αυτή της την κληρονομιά. Γιατί όμως να μην προσπαθήσουμε περισσότερο και να το κάνουμε καλύτερα; Γιατί να μη γίνει η Νάουσα ένας ακόμα προορισμός; Γιατί π.χ. πρέπει τα Τρία-Πέντε Πηγάδια να είναι κλειστά το καλοκαίρι αντί να αποτελούν σημείο εκκίνησης ποικίλων περιβαλλοντικών εξορμήσεων; Γιατί να μην επενδύσουμε στο ποδήλατο και να προσελκύσουμε έτσι έλληνες και ευρωπαίους ποδηλάτες στο κέντρο του αστικού ιστού της ή στον Άγιο Νικόλαο; Γιατί να μην προβάλουμε τη Σχολή Αριστοτέλους, στην οποία έχει γίνει ήδη σημαντική δουλειά, ως έναν πολιτισμικό, επιστημονικό και περιβαλλοντικό φάρο και νησίδα;

Ο τόπος δε θέλει νέα κόμματα. Θέλει νέα πρόσωπα. Ένα τέτοιο πρόσωπο είμαι κι εγώ. Με πρόγραμμα για την Ημαθία, στρατηγικά σχεδιασμένο, κοστολογημένο, εφαρμόσιμο.

Από αύριο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Αποφάσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Αποφάσεις που θα ξαναβάλουν την πατρίδα μας στο δρόμο της ευημερίας και της ελπίδας. Εμείς μόνοι μας θα κάνουμε το μέλλον μας καλύτερο. Είναι πραγματικά στο χέρι όλων μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: